Vertailussa 3D ja LCD -televisiot

Televisio on edelleen viihde-elektroniikan kiistaton ykkönen. Halusimmepa tai emme, vietämme television äärellä useitakin tunteja päivittäin. Saadaksemme katselukokemuksestamme kaiken irti, haluamme luonnollisesti television, joka edustaa uusinta ja parasta teknologiaa. Tämän hetken televisiomarkkinoiden terävintä teknologiakärkeä edustaa 3D-televisio. Mutta ennen kauppaan ryntäämistä ja uuden television kotiin kantamista kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, tarjoaako 3D- televisio vastinetta juuri sinun rahoillesi.

Hankintapäätöksen helpottamiseksi kannattaa vertailla 3D ja LCD -televisioita.

Mitä 3D-televisio tarjoaa?

3D-television tärkein ominaisuus on luonnollisesti sen kolmiulotteisuus. 3D-television avulla koet olevasi aina tapahtumien keskipisteessä. Tämän ominaisuuden ansiosta ihmiset ovatkin yleensä ällikällä lyötyjä ensimmäisen 3D-katselukokemuksensa jälkeen. 3D-televisiolla on kuitenkin myös omat negatiiviset puolensa.

3D-televisioissa voi esimerkiksi joskus ilmetä haamukuvia. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kolmiulotteisen kuvan muodostavat kaksi kuvaa näkyvät molemmat ruudulla yhtä aikaa. Kuvittele katsovasi 3D-televisiota ilman 3D-laseja, samanlaiset sumuiset kuvat voivat joskus ilmetä myös 3D lasien kanssa katsellessa.

Toinen haittapuoli on se, että jotkin 3D-television katselijoista ovat kokeneet pahoinvointia. Oireisiin lukeutuu esimerkiksi päänsärkyä, silmäkipua ja yleistä pahoinvointia. Asiantuntijoiden mukaan ongelman aiheuttaja ei ole kuitenkaan 3D-televisio, vaan huonosti tuotettu 3D-sisältö.

Kolmas ärsytyksen aihe on 3D-lasit. Jokainen perheenjäsen tarvitsee omat lasinsa voidakseen nauttia 3D kokemuksesta. Ota myös huomioon, että jos kutsut kavereita kylään katsomaa telkkaria kanssasi, myös he tarvitsevat omat lasinsa. Perheen ja ystäväpiirin koostaa riippuen lasit voivat siis muodostua varsin suureksi kustannuseräksi. Tämän lisäksi ongelmia on ilmennyt myös tavallisia silmälaseja käyttäville katsojille. Vaikka 3D-lasit voidaankin asettaa tavallisten silmälasien päälle, ovat monet katsojat kokeneet tällaisen 3D-elämyksen lähinnä ärsyttäväksi.

LCD-televisio

LCD-televisio on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa. Teknologian kehittymisen myötä LCD-televisiot ovat entistäkin energiatehokkaampia ja lisäksi teräväpiirtotarjonnan yleistymisen myötä niiden katselukokemus on parantunut entisestään.

Vaikka 3D-television katselukokemus onkin jotain ainutkertaista, on teräväpiirto LCD:n kuvan laatu huomattavasti parempi kuin 3D-television laatu. Ruudun kirkkaus ja värien rikkaus tekevät katselukokemuksesta nautinnollisen. Tämän lisäksi LED LCD-televisioiden ilmestyminen markkinoille on parantanut kuvalaatua entisestään.

LCD-televisio on lisäksi edullisempi vaihtoehto 3D-televisioon verrattuna. Samankokoinen LCD-televisio voi olla jopa 400 euroa 3D-televisiota edullisempi. Lisäksi, sinun ei tarvitse koskaan ostaa 3D-laseja

LCD-televisioiden suurin yksittäinen haittatekijä on, että niiden katseleminen sivusta on vieläkin vaikeaa. Mitä kauemmaksi television keskikohdasta siirrytään, sitä tummemmaksi television kuva muuttuu.

Kumpi valita

3D-televisiolla on kieltämättä monia haittatekijöitä. Mutta niistä huolimatta se tarjoaa nautittavan katselukokemuksen. Kuvien näkeminen kosketusetäisyydellä on jotain uskomatonta. Mutta toisaalta myös LCD-television kuvanlaatu, etenkin teräväpiirtona, tarjoaa nautinnollisia katseluhetkiä. Lopullinen päätös näiden kahden television välillä riippuu todennäköisesti ostajan henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Matti Kuusinen Artikkelin lähde: http://artikkeli.fi/vertailussa-3d-ja-lcd-televisiot/
Kirjoittaja:

  • authorKirjoittanut:
  • writerLähetetty: huhtikuu 1, 2011
  • liveArtikkeleita kirjoittajalta: 1

Kommentteja (1)

  • kari
    kari kommentoi (huhtikuu 24, 2011 at 2:14 pm)

    On ehkä hyvä oikaista tuo käsitys 3D-television kuvanlaadusta. Sehän on vähintäänkin yhtä hyvä kuin lcd, kun sitä katsellaan 2D -muodossa teräväpiirtona.

Lähetä Kommentteja

Viimeisimmät artikkelit Elektroniikka kategoriasta