Pikalainat, joita kutsutaan myös monesti nimillä pikavipit tai lyhyemmin vipit, ovat melko pieniä vakuudettomia lainoja. Pikavipin saa yleensä hyvin nopeasti tililleen jos vain asiakkaan luottotiedot ovat kunnossa. Pikalainoiksi voi kutsua lainoja jotka ovat summaltaan 50-1000 euroa. Tyypillinen pikalaina on summaltaan 100-300 euroa, joten kyseessä on siis pieni laina, jossa on myös lyhyt laina-aika. Pikavippi 200 euroa on keskimääräinen pikalainan suuruus. Pikalainoille onkin tyypillistä nopean ja helpon saatavuuden lisäksi niiden lyhyt laina-aika. Pikalainoissa on tunnetusti korkea lainan korko.

Pikalainassa laina-aika on yleensä kahdesta viikosta kuukauteen. Monien pikalainafirmojen lainojen takaisinmaksuajat voivat kuitenkin olla jopa useita kuukausia, jos kyseessä on monen sadan euron laina. Nopeimmillaan lainarahat saa pankkitilille alle puolessa tunnissa siitä hekestä laskettuna kun lainahakemus on lähetetty. Nykyisin rahasiirrot tapahtuvat nykyään hyvin nopeasti jopa eri pankkien välillä.

Pikalainat ovat peräisin Yhdysvalloista. Suomessa pikalainoja alettiin markkinoida vuonna 2005, joten pikalainat ovat melko uusi lainatuote Suomessa. Vaikka pikalainat eivät muodosta euromääräisesti lainkaan merkittävää osaa lainamarkkinoista, vipit ovat tästä huolimatta suosittuja erityisesti nuorten henkilöiden keskuudessa. Pikalainoja ottavatkin pääasiassa nuoret, jotka tarvitsevat lainaa heti samana päivänä tililleen. Tavallinen pikalainoja käyttävä henkilö voi olla opiskelija tai muuten vähissä varoissa oleva ihminen. Pikalainaa hakee monesti myös henkilö, jolle vippifirma ei lainaa myönnä johtuen yleensä henkilön luottorekisterissä olevista maksuhäiriömerkinnästä. Syitä voi olla toki myös muita, kuten esimerkiksi liian alhainen ikä. Ei ole mitenkään erikoista, että jopa puolet lainahakemuksista hylätään.

Nykyään lainataan yli miljoona pikavippilainaa vuosittain ja lainasumma on kokonaisuudessaan monta sataa miljoonaa euroa. Pikalainat ovat siis verrattain suosittuja pienehköjä lainoja, joita markkinoidaan aggressiivisesti eri medioissa. Ei ole mitenkään erikoista että pikalainamainoksia näkee teiden vierellä kadunvarsimainoksissa.

Pikalainat ovat synnyttäneet runsaasti negatiivista keskustelua ja niiden maine on yleisesti ottaen negatiivinen. Pikalainojen korkea korkotaso ja niiden maksamatta jättämisen aiheuttamat ongelmat ovat tavallinen syy negatiiviseen julkisuuteen. Pikalainojen usein hyvinkin korkea korkotaso ja muutkin kulut tekevät pikalainasta tuotteen, joka tuottaa usein lainoittajalle hyvät voitot. Pikalainafirmoja onkin monesti syytetty koronkiskonnasta. Lainojen maksamatta jättäminen voi johtaa lopulta maksuhäiriömerkintään ja luottokelpoisuuden menettämiseen. Tämä taas yleensä johtaa moniin ongelmiin tulevaisuudessa.

Pikalainat tuskin ainakaan lähitulevaisuudessa kielletään kokonaan, mutta näitä pieniä lainoja koskevia lakeja luultavasti tullaan muuttamaan jatkossa. Lakimuutokset todennäköisesti koskevat pikalainojen korkeaa korkoa ja muita kuluja, sekä pikavippien lainaehtoja.

Jarkko Kiiski Artikkelin lähde: http://artikkeli.fi/tietoa-pikalainoista-suomessa/
Kirjoittaja:

  • authorKirjoittanut:
  • writerLähetetty: elokuu 10, 2012
  • liveArtikkeleita kirjoittajalta: 3

Lähetä Kommentteja

Viimeisimmät artikkelit Lainat ja luotot kategoriasta