• Category Kategoria: Liikunta
  • Comment Kommentteja: 1
  • View Luettu: 1432

Pöytäfutis on lajina monelle tuttu tv-sarjasta Frendit.  Sarjassa Chandlerilla ja Joeylla oli pöytäfutis keskellä asuntoa. Itseasiassa lajina pöytäfutis on yksi maailman pelatuimmista. Mikä tekee pöytäfutiksesta äärimmäisen suositun lajin ja miksi lajia kannattaa kokeilla kun siihen tulee mahdollisuus. Kerromme tässä artikkelissa hieman lajin historiasta, lajin pelaamisesta sekä pelipöydistä.

Pöytäfutis

Pöytäfutis perustuu lajina jalkapalloon. Lajin Historia juontaa 1900-luvun alkuun: Pelin keksi Harold Searles Thornton 1921 ja patentti pelille saatiin 1923. Peli yleistyi erittäin nopeasti: Lajin ottivat innokkaana vastaan jalkapallofanit. Saksassa jalkapallopelien jälkipelit ratkottiinkin usein pöytäfutiksen ääressä.

Peliä pelataan pyörittämällä pelin laidoissa olevia tankoja. Tankoja on pöydässä kahdeksan kappaletta. Kaksin pelissä pelaaja käyttää neljää ja nelin pelissä kahta tankoa. Tangoissa pelaajia on seuraavasti: Maalivahti. Puolustus (2 pelaajaa), keskikenttä (4 pelaajaa) ja  hyökkäys (3pelaajaa).  Jalkapallon tapaan näiden pelaajaryhmien avulla tankoja pyörittämällä pyritään tekemään maali vastustajan maaliin. Aloittaja valitaan yleensä esimerkiksi kivi – paperi – sakset pelillä. Yleensä pelaataan vaikka 10-palloa. Kivi-paperi-sakeset pelin voittaja pistää pallon kentälle pöutäfutis pöydän laidassa olevasta reiästä. Tankoja pyörittämällä palloa siirretään pelikentällä, pyrkien tekemään maali vastustajan maaliin.

Pöytäfutis on erittäin nopea laji. Esimerkiksi youtube.com palvelusta hakemalla  ( esim foosball tricks)löytää pöytäfutisammattilaisista videoita. Laji on erittäin tekninen ja ammattialaiset osaavatkin erilaisia temppuja sekä tekniikoita joilla pallo saadaa lähtemään hurjalla vauhdilla vaikeuttaen vastustajan puolustustyöskenteluä.

Pöytäfutis koukuttaa

Moni meistä on testannut stiga-jääkiekkopeliä ja havainnut että joulu menikin yllättävän nopeasti. Pöytäfutis on erittäin koukuttava laji. Teknisenä lajina se vaatiin lajia aloittelavalta kärsivällisyyttä sekä malttia. Lajissa kehittyy noepeasti, mutta vain pelaamalla paljon. Temput ovat nopeita ja vaativat toistoja eli tässäkin pelissä pärjäävät ne jotka harjoittevat paljon ja saavat sitä kautta paljon toistoja.

Pöytäfutista pelaamaan

Pöytäfutista pääsee pelaamaan aika helposti eripuolella suomea: Pöytiä löytyy esimerkiksi kouluista, nuorisotaloilta. Baareista löytyvät pelit ovat usein kolikkomallisia jolloin esim euron kolikolla pääsee pelaamaan tietyn määrän pelekä. Moni koulu on havainnut että pöytäfutis lajina on monesti paljon parempi vaihdoehto kuin muut pöytäpelit. Siihen on syynsä: Pelejä löytyy lasikansilla jolloin ne eivät vaadi kouluilta erillistä valvontaa ja pallot säilyvät pelissä. Lisäksi peliä pystyy pelaamaan neljä pelaajaa kerrallaan ja monesti kaikki tangot ovatkin niin sanotusti pelaajia täynnä. Lajiliittolta (Suomen Table Socker Yhdistys. www.kikkeri.fi) saa lisää informaatiota pöytäfutiksesta. Lajiliiton sivuilta löytyy lisäksi paikkoja jossa pöytäfutista pääsee pelaamaan.

Pöytäfutispöydät

Pöytäfutispöytiä löytyy joka lähtöön.Kotikäyttöön soveltuvien pöytäfutisten hinnat alkavat n 600€:sta. Tällä rahalla saakin laadukkaan ja pitkäikäisen pöydän. Yleensä lajin harrastaja ostaa alkuun edullisen pöydän ja taitojen karttuessa halutaan hankkia parempi pöytä. Laadukkaissa pöytäfutispöydissä on vaihdettavat osat ja hyvä pelattavuus. Hyvä pelattavuus takaa hauskat hetket pelin ääressä. Ostaessa kannattaa aina kumminkin varmistua että pöytään pystyy vaihtamaan osia ja että siinä on kuulalaakerit tangoissa. Tämä takaa sen että kun jokin kuluva osa vaatii vaihtamista pystyt hankkimaan uuden osan eikä tarvitse uusia koko pöytää.

 

 

 

 

Lähteet: Pohjavirta Finland Oy  (Suomalainen pöytäfutiksia myyvä erikoisliike www.pohjavirta.fi), Suomen Table Socker Yhdistys. www.kikkeri.fi), Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Table_football

 

äsjiipee Artikkelin lähde: http://artikkeli.fi/poytafutis-harrastus-joka-koukuttaa/
Kirjoittaja:

  • authorKirjoittanut:
  • writerLähetetty: kesäkuu 26, 2012
  • liveArtikkeleita kirjoittajalta: 8

Kommentteja (1)

  • Sämpy
    Sämpy kommentoi (kesäkuu 26, 2012 at 1:43 pm)

    Loistava artikkeli, kiitos!

Lähetä Kommentteja

Viimeisimmät artikkelit Liikunta kategoriasta